AI/BOTS – andra ronden. Är vi redo denna gång?

Hur många av er minns Eva den hårt arbetande SAS-roboten som sällan svarade på det man frågade om? Eva pensionerades av SAS 2012 och många verkar har glömt hur svårt det var för en robot att ersätta människan.

Author: Jan Wärmlind, Director Business Development
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/janwarmlind/


Idag börjar det dyka upp nya initiativ liknande Eva, visserligen med hjälp av ny AI teknik men återigen gör man samma misstag som 2012 dvs man tror att den nya tekniken ska kunna ersätta en människa. Utgångspunkten borde istället vara att AI-tekniken kan användas för att komplettera en människa. En AI-bot kan exempelvis användas i en chatt för att samla in viktig information om kunden/ärendet innan dialogen startar med en människa (kortar hanteringstiden).

AI-boten kan hjälpa handläggaren med förslag på svar som bara handläggaren kan se (säkerställer kvalitét), eller så kan AI-tekniken hjälpa handläggaren genom att visa relevant information från affärssystem baserat på dialogen. Att ta små smarta steg för att utforska den nya tekniken måste vara bättre än att “över en natt” försöka ersätta en människa.

Här kan du läsa mer om hur man kan “boosta” sina handläggare med AI utan att förstöra kundupplevelsen…